Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Program FAUNA 2023

Wrestling Words

Måndag 1 maj

Crippas Café
17.00-17.45 Samtal
Nikola Madzirov
Stina Nilss

Vi har bjudit in poeten Nikola Madzirov att tillsammans med Stina Nilss öppna vår kväll på Crippas Café med ett samtal om motstånds poetik, utlopps uttryck och skrivande som sprängmedel.

Öppen scen: Tema politik, kamp, frihet

Måndag 1 maj

Crippas Café
18.00

Varmt välkomna när Textivals öppna scen tar plats på Crippas Café och bjuder in till en kväll av politik, kamp, arbetarskildring och pilsnerpoesi.

Du har 10 minuter till ditt förfogande att framföra valfritt alster

Föranmälan till: anna@textival.se

Öppen Scen: Tema naturlyrik

Onsdag 3 maj

Bergsjöns kulturhus

16.00-18.00 Öppen Scen: Tema naturlyrik

Naturlyriska noter, porlande poesi och ekokritiska eskapader? Allt detta och säkerligen mycket mer när vi bjuder in till öppen scen under temat naturlyrik på Bergsjöns Kulturhus utomhusscen!

Du har 10 minuter till ditt förfogande att framföra valfritt alster

Föranmälan till: anna@textival.se

TEXT I VAL

Torsdag 4 maj 

Göteborgs naturhistoriska museum 

16.00-16.45 Samtal (TEXT I VAL )

Claes Eriksson

Åsa Gustafsson

Victor Estby
Vet ni? Vi hade faktiskt inget Val! Allt vår festivalgeneral tjötat om sen hon började kurera FAUNA är precis detta; att i sann götebossanda hålla en programpunkt i Malmska Valen på Göteborgs Naturhistoriska Muséeum. Så nu sker det: Text – i – Val.  Tillsammans med Claes Eriksson, Åsa Gustafsson och Victor Estby närmar vi oss textskapande, berättande och humor – och hoppas på premiären för en ny garveributik i staden.

Skogsrån och vargayl

Torsdag 4 maj 

Göteborgs naturhistoriska museum 

17.00-17.45 Samtal

Anneli Jordahl

Maria Turtschaninoff

Samtalsledare: Tatiana Madrid

Välkomna till samtal om människa, text och djuriska manier. Tillsammans undersöker Tatiana Madrid, Anneli Jordahl och Maria Turtschaninoff hur arvejorden rispas av både björnens klor och dess döttrar, och ställer sig frågor kring hur vi kommit till punkten att det är abnormalt att vistas skärmlöst bland skogsrån och vargayl.

Blötdjur

Torsdag 4 maj 

Göteborgs naturhistoriska museum 

18.00-18.45

Patrik Svensson

Sara Hallström

Vi har bjudit in Patrik Svensson och Sara Hallström att agera vågmästare och skumma kring sina respektive alster.Vatten som plats, mänskligt varande och som symbol blötläggs; men lyfts också som omsorg och intimitet genom vatten och tvätt, liksom arbetet som rinner ihop med att kranarna öppnas. Vem vet vilka nya sjökort som skapas när dessa dialoger får porla längs Valsalens väggar? 

Läsningar: natur(liga) lexicon

Torsdag 4 maj 

Göteborgs naturhistoriska museum 

19.00

Anneli Jordahl

Maria Turtschaninoff

Patrik Svensson
Claes Eriksson

Victor Esby

Åsa Gustafsson

Sara Hallström

Litteraturfestivalens naturligaste läsningar intar valsalen på Göteborgs naturhistoriska museum  i Göteborg och låter björndöttrar, arvejord, lodande människor och blåa sfärer studsa, spilla över och krafsa mot glasburarna.

Rámus och Aska Förlag

Fredag 5 maj 

Majornas Böcker och Kaffe

17.00-17.45

Kayo Chingonyi
Nii Ayikwei Parkes

Jakob Kaae

Under Textival Litteraturfestival 2023 FAUNA presenterar Rámus och Aska förlag en programpunkt med två av Storbritanniens mest omtalade och hyllade poeter:Kayo Chingonyi och Nii Ayikwei Parkes. Välkomna den 5/6 när desamma möts i ett samtal på  Majornas Böcker och Kaffe lett av förläggaren Jakob Kaae.

Tusen år hos Gud

Fredag 5 maj

Göteborgs Dramatiska Teater

19.00 Teaterföreställning Göteborgs Dramatiska: Tusen år hos Gud

Vi har bjudit in och är mycket glada över att kunna erbjuda Textival Litteraturfestivals besökare att gratis se Göteborgs Dramatiska sätta upp Stig Dagermans Tusen år hos Gud. 2023 är det 100 år sedan Stig Dagerman föddes. Tusen år hos Gud är hans sista verk om Guds besök hos Isaac Newton. Bearbetning till scenen och regi av Hans Blomqvist (Anteckningar från ett källarhål, Boet, Sokrates Död) som nu för fjärde gången arbetar med GDT. 

Som Isaac Newton ser vi Erik Åkerlind och som Gud Karin Lycke.

Begränsat antal platser.

Föranmälan till anna@textival.se

Sagolek med Mikael Thomasson

Lördag 6 maj

Göteborgs naturhistoriska museum

12.00-13.00

Mikael Thomasson

Välkomna på Sagolek med Mikael Thomasson!
Sagolek är en metod där barnen får bearbeta sagan med lekens hjälp. När Mikael Thomasson berättar folksagor är barnen aktiva och deltar i berättandet med ord, rörelser och ljud. Utöver detta leker man sagorna tillsammans, vi klättrar, smyger och simmar. Vi möter faror och besegrar dem. Allt görs med tydliga ramar. Målsättningen är att många sinnen skall vara aktiva i bearbetningen av sagorna. Barnen får, utifrån sin mognad, även möjlighet att träna sitt eget muntliga berättande. Innehållet varierar beroende på barnens ålder.

Praktisk info:
Kostnad: Gratis
Passar: Barn från 3 år och uppåt och barnens viktiga vuxna och syskon
Föranmälan behöver göras, genom att mejla till stina@textival.se

Blodrötter

Lördag 6 maj

Kulturhuset Kåken

14.00-14.45 Samtal och läsning
Hans M. Hirschi 
Makz Bjuggfält

Blodrötter. Dessa obskyra trådar av gener, arv och identiteter som går igen i en plats. Kan alienera en från och alliera en med densamma. Tvinga eller möjliggöra ens skrivande och person. Utifrån denna rö(t)riga tankesystemstext har vi bjudit in Makz Bjuggfält och Hans M. Hirschi att prata om spökskrivande, platsaktivism och queerskap.

Programpunkten genomförs med särskilt stöd från Västra Götalandsregionen.

Avlagringar

Lördag 6 maj

Kulturhuset Kåken

15.00-15.45 Samtal och läsning

Marie Hållander

Marit Kapla

Vi rör oss från Stockholmsstadens vanespråk förbi subjektiva skildringar och landar vid landsbygdens av staden kapade fotknölar. Tillsammans undersöker Marie Hållander och Marit Kapla hur avlagringarna rört sig, förkroppsligats och associerats med det vi vill kalla hemma.

Tjôta

Lördag 6 maj

Kulturhuset Kåken

16.00-16.45 Samtal och läsning

Rosanna Fellman

Nadja Itäsaari

Nicole Charro

Samtalsledare: Dag Persson

Tre dialektala diktare, texter, och platsuttryck. Kan dessa så vitt skilda men samtidigt så sammanflätade alster förenas? Eller kommer de särskilja sig och förflytta sig till sina respektive landskapsgränser? Ja,ja –  tjôta; de ger saj vettu!

SPÅRADE LÄSNINGAR

Lördag 6 maj

3:ANS SPÅRVAGN: START PÅ REDBERGSPLATSEN

17.30-18.45

Ur spår! Vi har bjudit in åtta arbetarlitterära författare att flashmobsläsa på treans spårvagn. I takt med vagnkroppens rörelse runt staden låter vi desamma läsa, ljuda och prata om de röster, händer och blåställ som grävt, svetsat, ombesörjt och expedierat.

Metalmecka, Popkollo eller Jazzutopi?

Lördag 6 maj

Majornas Bryggeri

19.00-19.45 Samtal

Anton Hedberg
Vanessa Ansah Pewudie
Samtalsledare: Mathias Rexius

Vi har bjudit in tre musicerande, men också utifrån olika tonlägen verksamma inom Göteborgs musik och kulturliv. Tillsammans undersöker Mathias Rexius, Anton Hedberg och Vanessa Ansah Pewudie staden Göteborg som musicscen utifrån bransch, plats och artisteri.

ÖPPEN SCEN: TEMA MUSIK

Lördag 6 maj

Majornas Bryggeri

20.00

Välkomna när vi avslutar lördagens textivalprogram med att öppna upp för läsningar, framföranden och tonlägen på Majornas Bryggeri.

Du har 10 minuter till ditt förfogande att framföra valfritt alster.

Föranmälan till: anna@textival.se

Rotsystem

Söndag 7 maj

Salongen / Skeppet GBG / Sjömanskyrkan

12.00-12.45 Samtal och läsning

Meri Alarcón

Mimmi Jensen Gellerhed

Thella Johnson

Samtalsledare Marie Hållander

Söndagens första programpunkt tar avstamp i de rotstystem som omger texträden. Vi har bjudit in Marie Hållander, Meri Alarcón, Mimmi Jensen Gellerhed och Thella Johnsson att utifrån språkhistoriska lyrikpassager och identitetsskapande platspennor undersöka det berättande, det urminnes – och det grävda.

Annons

Blogg på WordPress.com.