Wrestling Words
Måndag 1 maj
Crippas Café
17.00-17.45 Samtal
Nikola Madzirov
Stina Nilss
Vi har bjudit in poeten Nikola Madzirov att tillsammans med Stina Nilss öppna vår kväll på Crippas Café med ett samtal om motstånds poetik, utlopps uttryck och skrivande som sprängmedel.


Öppen scen: Tema politik, kamp, frihet
Måndag 1 maj
Crippas Café
18.00
Varmt välkomna när Textivals öppna scen tar plats på Crippas Café och bjuder in till en kväll av politik, kamp, arbetarskildring och pilsnerpoesi.
Du har 10 minuter till ditt förfogande att framföra valfritt alster
Föranmälan till: anna@textival.se
Öppen Scen: Tema naturlyrik
Onsdag 3 maj
Bergsjöns kulturhus
16.00-18.00 Öppen Scen: Tema naturlyrik
Naturlyriska noter, porlande poesi och ekokritiska eskapader? Allt detta och säkerligen mycket mer när vi bjuder in till öppen scen under temat naturlyrik på Bergsjöns Kulturhus utomhusscen!
Du har 10 minuter till ditt förfogande att framföra valfritt alster
Föranmälan till: anna@textival.se


TEXT I VAL
Torsdag 4 maj
Göteborgs naturhistoriska museum
16.00-16.45 Samtal (TEXT I VAL )
Claes Eriksson
Åsa Gustafsson
Victor Estby
Vet ni? Vi hade faktiskt inget Val! Allt vår festivalgeneral tjötat om sen hon började kurera FAUNA är precis detta; att i sann götebossanda hålla en programpunkt i Malmska Valen på Göteborgs Naturhistoriska Muséeum. Så nu sker det: Text – i – Val. Tillsammans med Claes Eriksson, Åsa Gustafsson och Victor Estby närmar vi oss textskapande, berättande och humor – och hoppas på premiären för en ny garveributik i staden.
Skogsrån och vargayl
Torsdag 4 maj
Göteborgs naturhistoriska museum
17.00-17.45 Samtal
Anneli Jordahl
Maria Turtschaninoff
Samtalsledare: Tatiana Madrid
Välkomna till samtal om människa, text och djuriska manier. Tillsammans undersöker Tatiana Madrid, Anneli Jordahl och Maria Turtschaninoff hur arvejorden rispas av både björnens klor och dess döttrar, och ställer sig frågor kring hur vi kommit till punkten att det är abnormalt att vistas skärmlöst bland skogsrån och vargayl.


Blötdjur
Torsdag 4 maj
Göteborgs naturhistoriska museum
18.00-18.45
Patrik Svensson
Sara Hallström
Vi har bjudit in Patrik Svensson och Sara Hallström att agera vågmästare och skumma kring sina respektive alster.Vatten som plats, mänskligt varande och som symbol blötläggs; men lyfts också som omsorg och intimitet genom vatten och tvätt, liksom arbetet som rinner ihop med att kranarna öppnas. Vem vet vilka nya sjökort som skapas när dessa dialoger får porla längs Valsalens väggar?
Läsningar: natur(liga) lexicon
Torsdag 4 maj
Göteborgs naturhistoriska museum
19.00
Anneli Jordahl
Maria Turtschaninoff
Patrik Svensson
Claes Eriksson
Victor Esby
Åsa Gustafsson
Sara Hallström
Litteraturfestivalens naturligaste läsningar intar valsalen på Göteborgs naturhistoriska museum i Göteborg och låter björndöttrar, arvejord, lodande människor och blåa sfärer studsa, spilla över och krafsa mot glasburarna.


Rámus och Aska Förlag
Fredag 5 maj
Majornas Böcker och Kaffe
17.00-17.45
Kayo Chingonyi
Nii Ayikwei Parkes
Jakob Kaae
Under Textival Litteraturfestival 2023 FAUNA presenterar Rámus och Aska förlag en programpunkt med två av Storbritanniens mest omtalade och hyllade poeter:Kayo Chingonyi och Nii Ayikwei Parkes. Välkomna den 5/6 när desamma möts i ett samtal på Majornas Böcker och Kaffe lett av förläggaren Jakob Kaae.

Tusen år hos Gud
Fredag 5 maj
Göteborgs Dramatiska Teater
19.00 Teaterföreställning Göteborgs Dramatiska: Tusen år hos Gud
Vi har bjudit in och är mycket glada över att kunna erbjuda Textival Litteraturfestivals besökare att gratis se Göteborgs Dramatiska sätta upp Stig Dagermans Tusen år hos Gud. 2023 är det 100 år sedan Stig Dagerman föddes. Tusen år hos Gud är hans sista verk om Guds besök hos Isaac Newton. Bearbetning till scenen och regi av Hans Blomqvist (Anteckningar från ett källarhål, Boet, Sokrates Död) som nu för fjärde gången arbetar med GDT.
Som Isaac Newton ser vi Erik Åkerlind och som Gud Karin Lycke.
Begränsat antal platser.
Föranmälan till anna@textival.se
Sagolek med Mikael Thomasson
Lördag 6 maj
Göteborgs naturhistoriska museum
12.00-13.00
Mikael Thomasson
Välkomna på Sagolek med Mikael Thomasson!
Sagolek är en metod där barnen får bearbeta sagan med lekens hjälp. När Mikael Thomasson berättar folksagor är barnen aktiva och deltar i berättandet med ord, rörelser och ljud. Utöver detta leker man sagorna tillsammans, vi klättrar, smyger och simmar. Vi möter faror och besegrar dem. Allt görs med tydliga ramar. Målsättningen är att många sinnen skall vara aktiva i bearbetningen av sagorna. Barnen får, utifrån sin mognad, även möjlighet att träna sitt eget muntliga berättande. Innehållet varierar beroende på barnens ålder.
Praktisk info:
Kostnad: Gratis
Passar: Barn från 3 år och uppåt och barnens viktiga vuxna och syskon
Föranmälan behöver göras, genom att mejla till stina@textival.se

Blodrötter
Lördag 6 maj
Kulturhuset Kåken
14.00-14.45 Samtal och läsning
Hans M. Hirschi
Makz Bjuggfält
Blodrötter. Dessa obskyra trådar av gener, arv och identiteter som går igen i en plats. Kan alienera en från och alliera en med densamma. Tvinga eller möjliggöra ens skrivande och person. Utifrån denna rö(t)riga tankesystemstext har vi bjudit in Makz Bjuggfält och Hans M. Hirschi att prata om spökskrivande, platsaktivism och queerskap.
Programpunkten genomförs med särskilt stöd från Västra Götalandsregionen.


Avlagringar
Lördag 6 maj
Kulturhuset Kåken
15.00-15.45 Samtal och läsning
Marie Hållander
Marit Kapla
Vi rör oss från Stockholmsstadens vanespråk förbi subjektiva skildringar och landar vid landsbygdens av staden kapade fotknölar. Tillsammans undersöker Marie Hållander och Marit Kapla hur avlagringarna rört sig, förkroppsligats och associerats med det vi vill kalla hemma.
Tjôta
Lördag 6 maj
Kulturhuset Kåken
16.00-16.45 Samtal och läsning
Rosanna Fellman
Nadja Itäsaari
Nicole Charro
Samtalsledare: Dag Persson
Tre dialektala diktare, texter, och platsuttryck. Kan dessa så vitt skilda men samtidigt så sammanflätade alster förenas? Eller kommer de särskilja sig och förflytta sig till sina respektive landskapsgränser? Ja,ja – tjôta; de ger saj vettu!

SPÅRADE LÄSNINGAR
Lördag 6 maj
3:ANS SPÅRVAGN: START PÅ REDBERGSPLATSEN
17.30-18.45
Ur spår! Vi har bjudit in åtta arbetarlitterära författare att flashmobsläsa på treans spårvagn. I takt med vagnkroppens rörelse runt staden låter vi desamma läsa, ljuda och prata om de röster, händer och blåställ som grävt, svetsat, ombesörjt och expedierat.


Metalmecka, Popkollo eller Jazzutopi?
Lördag 6 maj
Majornas Bryggeri
19.00-19.45 Samtal
Anton Hedberg
Vanessa Ansah Pewudie
Samtalsledare: Mathias Rexius
Vi har bjudit in tre musicerande, men också utifrån olika tonlägen verksamma inom Göteborgs musik och kulturliv. Tillsammans undersöker Mathias Rexius, Anton Hedberg och Vanessa Ansah Pewudie staden Göteborg som musicscen utifrån bransch, plats och artisteri.
ÖPPEN SCEN: TEMA MUSIK
Lördag 6 maj
Majornas Bryggeri
20.00
Välkomna när vi avslutar lördagens textivalprogram med att öppna upp för läsningar, framföranden och tonlägen på Majornas Bryggeri.
Du har 10 minuter till ditt förfogande att framföra valfritt alster.
Föranmälan till: anna@textival.se


Rotsystem
Söndag 7 maj
Salongen / Skeppet GBG / Sjömanskyrkan
12.00-12.45 Samtal och läsning
Meri Alarcón
Mimmi Jensen Gellerhed
Thella Johnson
Samtalsledare Marie Hållander
Söndagens första programpunkt tar avstamp i de rotstystem som omger texträden. Vi har bjudit in Marie Hållander, Meri Alarcón, Mimmi Jensen Gellerhed och Thella Johnsson att utifrån språkhistoriska lyrikpassager och identitetsskapande platspennor undersöka det berättande, det urminnes – och det grävda.