Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

RESIDENS

Under 2022 är Textival en av värdarna under det litterära residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland plats och kultur.

Merima Dizdarević är född 1983 i Jugoslavien (Bosnien och Hercegovina) och bor idag i Malmö. Dizdarević arbetar med en multidisciplinär och flerspråkig konstnärlig praktik och har en masterexamen i litterär gestaltning från HDK Valand. 

Under december 2022 var Merima Dizdarević på plats hos Textival som residensstipendiat i Dahlströmska huset i Göteborg.

Debuten Långt från ögat långt från hjärtat (Bonniers, 2022) är en maximalistisk poetisk hybridtext som rör sig fram och tillbaka mellan Hercegovina och norra Sverige, mellan Malmö och Adriatiska havet. Den skildrar ett tillstånd av att vara överallt och ingenstans samtidigt – både här och där, då och nu. Vatten är centralt i boken, som den stora bädden eller graven för allt; det som kan bära allt, ta allt och ge allt. Texterna arbetar samtidigt med det motbjudande och vackra, det smärtsamma och njutningsfulla, med det komplexa i relation till det inordnade, som ett sätt att möjliggöra ett polyfont uttryck. Smärtpunkterna är inlemmade i form och natur, men innebär det att de går att uthärda?

Performance The Bosnian Sigh 1, kl. 18–19.30 14 april 2023

The Bosnian Sigh 1 är ett performance av och med Ivana Đida & Merima Dizdarević. Programmet är ett samarbete med Textival och tar utgångspunkt i utställningen STENA DANICA. 

Att sucka är att andas ut högt, ofta långsamt och som ett uttryck för sorgsenhet, trötthet eller njutning. Sucken kan vara som en våg, en paus, eller ett sätt att släppa på spänningar eller skapa kontakt. The Bosnian Sigh (Den bosniska sucken) är ett uttryck myntat av en icke-bosnisk vän till konstnärerna, som uppmärksammat att fenomenet är mer frekvent bland människor från Bosnien Herzegovina än från andra länder. 

I anknytning till utställningen STENA DANICA av Danica Dakić skapar konstnärerna Merima Dizdarević och Ivana Đida ett performance med livemusik, elgitarrer, orgel, röst och kropp.  

Föreställningen görs som en fortsättning på Merima Dizdarevićs AIR litteratur-residens hos Textival. Residenset möjliggör för författare och översättare från hela världen att utforska sina konstnärliga uttryck på en plats i Västra Götaland. 

Ivana Đida studerar för närvarande komposition för konstmusik vid Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm. Merima Dizdarević är en multidisciplinär konstnär utbildad i litterär gestaltning (MFA) på HDK-Valand – Högskolan för konst- och design. Duon har samarbetat sedan 2007. 

Presentatör för Textival: Anna Karlsson, producent & verksamhetsutvecklare
Presentatör för Röda Sten Konsthall: Amila Puzić, curator

Plats: Katedralen, våning 2

AIR LITTERATUR RESIDENS

residensprogram| 2023

Det litterära residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland etablerades hösten 2015 och har tagit emot både svenska och utländska författare och översättare. Sedan årsskiftet 2019/2020 samordnar Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen arbetet med de litterära författar- och översättarresidensen.
Förvaltningen för kulturutveckling arbetar i enlighet med Kulturstrategi för Västra Götaland, den regionala kulturplanen 2020–2023 och den regionala biblioteksplanen 2020–2023.
 
Litteraturen som konst- och kulturområde gynnas av att litterära utövare kan utvecklas och verka i samspel med sina läsare på olika kulturella scener och mötesplatser. Residensvistelserna bidrar till vidgat deltagande, internationalisering, att platsens identitet stärks och ett ökat antal angelägna forum för det offentliga samtalet.


Mer information hittar du på AIR Litteratur Västra Götalands hemsida

Annons

Blogg på WordPress.com.